canlı destek

Kordon Kanı Nasıl Elde Edilir?

Doğumdan hemen sonra bebek ile plasenta arasındaki ilişki kesildikten sonra göbek kordonunun atılacak olan plasenta tarafındaki kısmına, Bioarchive sistemi tarafından özel olarak tasarlanmış olan ve babylife firması tarafından sağlanan “kit” içerisindeki "clamp" (mandal) takılır. Mandal ile sıkıştırılmış göbek kordonunun içindeki kan, Kit’in içerisinden çıkacak olan ve içinde pıhtılaşmayı önleyen bir sıvı bulunan kan toplama torbasına aktarılır. Toplama işlemi genelde doğumu gerçekleştirecek hekim tarafından yapılır.

Kan alma işlemi; plasenta, rahimden atılmadan hemen önce gerçekleştirilirse daha fazla kan toplanabilmektedir. Son derece kolay ve ortalama 5 dakika gibi çok kısa bir sürede; ne anne ne de bebeğe acı vermeden, risk yaratmadan, doğum sürecini etkilemeden işlem gerçekleştirilir. Toplanan kan en geç 48 saat içinde laboratuara ulaştırılmalıdır. Alınan kan, ne kadar kısa sürede laboratuvara ulaştırılırsa o kadar iyidir. Kordon kanının kan bankasına ulaştırılmasında aile kendisi sorumludur. Kanı aile kendisi ulaştırabileceği gibi, dilerse doğumdan önce Babylife firması ile temasa geçerek kurye temin edilmesini isteyebilir.

Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ